Pio Cesare was een van de eerste wijnmakers die geloofde in de hoge kwaliteit en het potentieel van Barolo, Barbaresco, Barbera en andere wijnen uit Piemonte. Het wereldberoemde traditionele huis dat hij in de 19e eeuw onder zijn eigen naam oprichtte, heeft nog steeds zijn hoofdkantoor in het oude centrum van Alba. De muren van de kelders dateren uit de Romeinse tijd. Tegenwoordig is de traditionele wijnmakerij in handen van de zesde generatie. Sinds het overlijden van Pio Boffa in het voorjaar van 2021 is de erfenis van meer dan 40 jaar enthousiast werk overgegaan op Pio's dochter, Federica Boffa. Samen met haar neef Cesare Benvenuto en haar oom Augusto Boffa leidt ze nu het wel en wee van het wijnhuis. Het driemanschap wordt gecompleteerd door oenoloog Paolo Fenocchio.
De kwaliteitsproducten van het in Langhe gevestigde bedrijf zijn te vinden in restaurants en hotels over de hele wereld, worden zeer gewaardeerd door wijnkenners en verzamelaars en zijn daarom waardige ambassadeurs van hun Noordwest-Italiaanse teeltgebied. Het assortiment omvat Barolo- en Barbaresco-wijnen, evenals andere belangrijke rode en witte wijnen uit Neder-Piemonte.
Naast het werken in de eigen wijngaarden in het Barolo-gebied in Serralunga d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra en Barolo en Novello, in de Barbaresco-gebieden van Treiso en andere geselecteerde productiegebieden in Diano d'Alba, Sinio en Trezzo Tinella, Pio Cesare heeft langdurige zakelijke relaties met lokale boeren. Vrienden van de wijnbouwers verkopen al generaties lang een deel van hun druivenoogst aan de familie. In de wijngaarden van Pio Cesare gedijen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto naast andere wijnstokken, waarvan de meeste inheems zijn in het gebied.
In de wijnmakerij, die is uitgebreid met een nieuwe fermentatie- en rijpingskelder en een nieuwe bottelarij, worden streng geselecteerde druiven verwerkt tot uitgebalanceerde wijnen met een klassiek karakter en een zeer hoog bewaarpotentieel. Een van de topwijnen is Barolo Ornato, die uit een gelijknamige wijngaard in Serralunga d'Alba is geboren. Ook de Barbera, geperst in het oude centrum van Alba, inspireert wijnliefhebbers van jaar tot jaar. Alleen de beste wijnen van het huis rijpen in nieuwe barriques. De robijnrode Barolo en Barbaresco hebben al op jonge leeftijd fijne eikentonen. In Pio Cesare's batterij van zestien wijnen zoeken kenners van goede wijnen tevergeefs concessies aan een breed publiek - en dat zal zeker zo blijven.
Meer informatie:
http://www.catawiki.nl/