Te koop prachtige koppels kapoetsensijzen Carduelis cucullat

€ 165
Provincie
Prijs:
€ 165
Sinds:
2 weken
Gezien:
6 keer
Plaats:
Terschuur, GE
Adverteerder:
Birdtrade
Activiteit:
4 jaar actief op Marktnet
Positie
52.15291,5.513227
Birdtrade
Te koop prachtige koppels kapoetsensijzen Carduelis cucullat
Versturen

Alle velden zijn verplicht

Te koop prachtige koppels kapoetsensijzen Carduelis cucullat

Kapoetsensijs (Carduelis cucullata)

De kapoetsensijs is een Zuid-Amerikaans familielid van de Europese sijs. Ze zijn overwegend rood van kleur met zwarte vleugels en een zwarte kop.

Formaat: 11 – 12 cm.

Ringmaat: 2,5 mm.

Beschrijving: Zie foto’s

Geslachtsonderscheid

Er is een duidelijk verschil tussen de seksen. De mannetjes van deze soort zijn helderrood van kleur met zwarte vleugels en een zwarte kop. De popjes zijn in het geheel duidelijk fletser van kleur.

Verspreiding en leefgebied

Kapoetsensijsen hebben verspreidingsgebied in Venezuela en Colombia. Hier bewonen ze de open savanneachtige gebieden.

Karakter

Kapoetsensijsjes zijn snelle, levendige en nieuwsgierige vogeltjes en kunnen prima in een gezelschapsvolière met andere soorten van gelijke grote worden gehouden.

Omgevingstemperatuur

Kapoetsensijsjes zijn warmtebehoeftige vogels. Ze voelen zich het prettigst bij temperaturen rond de 22º tot 25ºC. Ze zijn zeer gevoelig voor vocht en kou.

Voeding

Als basis kan een zaadmengeling voor sijsen gegeven worden of bijvoorbeeld een goede zaadmengeling voor tropische vogels aangevuld met onkruid- en wildzangzaad. Verder een goed samengesteld eivoer en gekiemd zaad. Tijdens de kweek dient het eivoer aangevuld te worden met levend voer, zoals pinkys en buffalowormpjes. Het verstrekken van levend voer voordat er jongen zijn geeft in de meeste gevallen aanleiding tot een verhoogde paringsdrift en verminderde broedzorg. In dergelijke gevallen worden de jongen uit het nest gegooid en beginnen de vogels met een volgend legsel. Geef daarom pas (gematigd) levend voer en eivoer/universeelvoer als de eerste jongen uit het ei komen. Eventueel kan ook gebruik worden gemaakt van diepvries insecten/larven.

Kapoetsensijsen zijn gek op groenvoer, zoals bijvoorbeeld broccoli, veldsla en vogelmuur. Voer het groenvoer wel met mate. . Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

Kweek

Als nestgelegenheid kunnen aan kapoetsensijsen nestkastjes, traliekorfjes, kanarie-nestkastjes maar ook bloempotten met een diameter van 10-12 cm. worden verstrekt. De nestkastjes kunnen het beste wat verscholen achter (kunst)groen worden opgehangen. Als nestmateriaal kan paardenhaar, sisal, mos, sharpie en cocosvezels worden verstrekt. Terwijl het popje in haar eentje het nest bouwt is het mannetje steeds in haar buurt. Het bouwen van het nest wil best wel eens met horten en stoten verlopen. Afgebouwde nesten worden zo maar ineens weer afgebroken. Als dat het geval is kan het nestmateriaal het beste weer in het nest gedaan worden. Het bouwen van het nest kan op deze manier wel eens drie weken duren. Er zijn echter ook stelletjes die het nest in twee tot drie dagen afbouwen. Als het nest eenmaal gereed is worden er door het popje drie tot vijf bruin gestippelde geelwitte eitjes gelegd. De eitjes worden door het popje uitgebroed. Nestcontrole kan het beste plaatsvinden als het popje even van het nest af is. Dit dient voorzichtig te gebeuren omdat kapoetsensijsjes vaak erg ondiepe nesten hebben en de eitjes daardoor gemakkelijk uit het nest rollen. Na 12 dagen broeden, gerekend vanaf het derde of vierde ei, komen de jongen uit. Na het uitkomen van de jongen komt het popje de eerste dagen nauwelijks van het nest. Ze wordt dan door het mannetje op het nest gevoerd. Opvallend bij nestcontrole is dat de jongen altijd hongerig zijn en haast nooit een volle krop hebben. Na ongeveer een week gaat het popje steeds vaker en langduriger van het nest af. Ook 's nachts gaat ze dan niet meer op de jongen zitten. Bij lage temperaturen in de kweekruimte kunnen de

http://birdtrade.nl/ Advertentienummer: 60551357

Meer advertenties van Birdtrade

Link: