Herman, Judith Lewis *** TRAUMA EN HERSTEL ***

Prijs:
Bieden
Hoogste bod:
Nog niet geboden
Sinds:
3 maanden+
Gezien:
23 keer
Plaats:
Haarlem
Adverteerder:
*** JO GAMES & MOVIES ***
Activiteit:
2 jaar actief op Marktnet
Positie
0,0
*** JO GAMES & MOVIES ***
Herman, Judith Lewis *** TRAUMA EN HERSTEL ***
Versturen

Alle velden zijn verplicht

Alle velden zijn verplicht

Herman, Judith Lewis *** TRAUMA EN HERSTEL ***

Boek

* TRAUMA EN HERSTEL

De gevolgen van geweld - van mishandeling thuis tot politiek geweld

Wat hebben verkrachte vrouwen en oorlogsveteranen, mishandelde kinderen en politieke gevangenen gemeen? En wat zijn de overeenkomsten tussen de overlevenden van concentratiekampen en de overlevenden van mishandeling binnen het gezin?

Judith Herman geeft in dit baanbrekende boek de resultaten van haar onderzoek naar geweld en laat zien welke verbanden er bestaan tussen de persoonlijke gruwelen en maatschappelijke trauma’s.

In het eerste deel geeft de auteur een overzicht van de manier waarop mensen zich aanpassen aan traumatische gebeurtenissen. Ze zet zich af tegen de bestaande diagnostische categorieën en stelt een nieuwe naam voor ter aanduiding van de psychische stoornissen die we aantreffen bij langdurig mishandelde mensen: posttraumatische stress-stoornis, een naam die de schuld niet bij de slachtoffers legt.

In het tweede deel maakt ze het genezingsproces inzichtelijker en ook hier geeft ze een nieuw begrippenkader voor de behandeling van getraumatiseerde mensen.

Het wezenlijke verband tussen persoonlijke en maatschappelijke trauma’s ligt vooral in het feit dat beide gepaard gaan met onmacht en ontkenning. Bovendien maakt Herman duidelijk dat kindermishandeling de persoonlijkheid veel aangrijpender aantast dat tot dusver werd gedacht. Centraal staat Hermans unieke aanpak van het herstelproces, waarbij de therapeut moreel stelling moet nemen en geleidelijk toewerkt naar integratie in plaats van catharsis.

Herman geeft - ook voor de leek - een helder overzicht van de stand van zaken in de psychotraumatologie. Ze illustreert haar opvattingen aan de hand van getuigenissen van slachtoffers die meededen aan haar onderzoek en van auteurs die erover schreven, zoals Virginia Woolf, Betty Friedan en Primo Levi. Uit de vakliteratuur citeert ze bondig en terzake. Mede daardoor is deze onthutsende studie een genoegen om te lezen.

Judith Herman (1942) doceert psychiatrie aan de Harvard Medical School. Daarnaast leidt ze een hulpverleningsproject voor slachtoffers van geweldmisdrijven in het Cambridge Hospital, en bij het Women's Mental Health Collective in Massachusetts, waarvan ze medeoprichtster is.

Haar boek Father-Daughter Incest werd in 1981 bekroond met de C. Wright Mills Award van de Society for the Study of Social Problems.

Auteur: Judith Lewis Herman

Psychologie/Trauma & Shock

ISBN: 9789028416536

Uitgeverij Wereldbibliotheek

13e druk maart 2010

342 pagina's

514 gram

paperback

Verzendkosten €7,00

Kijk bij mijn advertenties voor meer boeken

Advertentienummer: 40644797

Meer advertenties van *** JO GAMES & MOVIES ***

Link: