Geest, Koolzuur En Zijk[Zo goed als nieuw]

€ 19,95
Provincie Friesland
Prijs:
€ 19,95
Sinds:
1 maand
Gezien:
1 keer
Plaats:
Wommels, FR
Adverteerder:
Boek-menu.nl
Telefoon:
0611115606
Activiteit:
5 maanden actief op Marktnet
Positie
53.10351,5.582624
Boek-menu.nl
Geest, Koolzuur En Zijk[Zo goed als nieuw]
Versturen

Alle velden zijn verplicht

Geest, Koolzuur En Zijk[Zo goed als nieuw]

Omschrijving:

Samenvatting

De veelzijdige kunstenaar Erich Wichman (Utrecht 1890-Amsterdam 1929), een cultfiguur, correspondeerde met belangrijke persoonlijkheden uit zijn tijd.
In deze uitgave zijn meer dan 150 brieven van zijn hand opgenomen, geschreven tussen 1899 en 1929. Daarnaast zijn zo'n 50 aan hem gerichte of over hem handelende brieven opgenomen. Een uitvoerige inleiding gaat nader in op de persoon van Wichman en de mensen om hem heen. Hij voerde een correspondentie met literatoren als Hendrik Marsman, Adriaan Roland Holst en Jan Engelman, met kunstenaars als Van Doesburg en Kandinsky, met zijn zuster Clara, de bekende rechtsfilosofe, met politieke geestverwanten als Wouter Lutkie en Hugo Sinclair de Rochemont en met zijn vrienden Henri Wiessing, Carel Begeer, Marius Brinkgreve en Joris Ivens.

Wichmans brieven hebben literair niveau. Ze zijn rebels, humoristisch, soms neerslachtig van toon - 'Ik heb het gevoel of ik een rotte haringkop ben, die door een groote schurftige grijze kat gevonden is en met lange tanden wordt beknabbeld' -, maar ze zijn altijd boeiend. Geest, Koolzuur en Zijk geeft inzicht in de kleurrijke tegendraadse persoon van Erich Wichman, 'principieel alcoholist', en de tijdwaarin hij leefde.

In het Nederlandse culturele leven van de jaren tien en twintig heeft Wichman duidelijke sporen nagelaten. Hij was een der eerste abstracte kunstenaars van Nederland en nauw betrokken bij de introductie van de buitenlandse avant-gardekunst tussen 1910 en 1915. Als satiricus en polemist verwierf hij literaire faam. Bekendheid kreeg hij ook als oprichter van de Rapaille-Partij in 1921. Door zijn toedoen werd de zwerver Had-je-me-maar in de Amsterdamse gemeenteraad gekozen. In 1924 verbleef Wichman in Italië, waar hij onder de indruk kwam van het fascisme van Mussolini. Vanaf die tijd zou hij een propagandist van deze ideologie blijven, zij het met eigenzinnige opvattingen. In zijn laatste levensjaar schreef hij radicale artikelen in het fascistische weekblad De Bezem. Ook hield hij zich met actievoeren bezig.
Tengevolge van een verwaarloosde longontsteking overleed hij in de nieuwjaarsnacht van 1929.

Recensie(s)
Wichman (1890-1929) was een fascinerend mens: fantasierijk en extravagant. Dit boek belicht eerst zijn levensloop, karakter en artisticiteit. Van een onhandelbare knaap wordt hij een 'cum laude gesjeesde student' (hijzelf), veelzijdig kunstenaar (schilderijen, grafiek enz.), literair begaafd publicist, gedreven brievenschrijver en daarbij een antiburgerlijke bohémien die van de hand in de tand leeft; in een brief meldt hij hoe zijn leven gaat van schilderijen naar guldens naar franken naar 'geest, koolzuur en zijk'. Hij was bevriend met schrijvers en dichters, had veel buitenlandse contacten en correspondeerde met velen: Van Doesburg, Wiessing, Ivens, Lutkie, Kandinsky e.a. Door zijn onaangepast gedrag en zijn fascistische sympathieën werd hij een omstreden figuur, maar wat het laatste betreft vormt het boek een overtuigend eerherstel. Deze selectie van 150 brieven van hem en ca. 50 aan en over hem, alle geannoteerd, geven een alzijdig, boeiend beeld van zijn karakter, instelling, activiteiten en wisselvallig leven. Het boek bevat foto's van allerlei aard en de nodige bijlagen.
(Biblion recensie, Drs. J. Kleisen)
Over Boek.menu
Boek.menu is ontstaan door een gezamenlijke passie voor boeken en alles wat daarmee te maken heeft. U kunt bij ons terecht voor nieuwe, maar ook betaalbare tweedehands boeken maar ook diverse varianten boekenleggers.

Bij ons staat klantvriendelijkheid op de eerste plaats! Wat betekent dat precies?
Dat betekent dat u bij Boek.menu:

· een goede prijs/kwaliteit mag verwachten.
· uw geld terug ontvangt als u niet tevreden bent.
· u altijd contact met ons kunt opnemen, via de telefoon en het

http://boek-menu.nl/ Advertentienummer: 37817677

Meer advertenties van Boek-menu.nl

Link: